PRVORAZREDNI LABORATORIJSKI SUSTAVI UPRAVLJANJA ZRAKOM IZ TROXA

natrag na pregled
datum

17.04.2020.

rubrika

tisak / projektek

LABORATORIJSKI PROJEKT SVEUČILIŠTA BIRMINGAM

Laboratorijski sustavi za upravljanje zrakom EASYLAB, kao i VAV kontroleri i regulatori dimnih napa tvrtke TROX, korišteni su u optimizaciji energetske učinkovitosti u Laboratoriju za suradnju (CTL) Sveučilišta u Birminghamu, koji je britanskim certifikatom o održivosti BREEAM nagrađen ocjenom "vrlo dobro".

Izgrađena u kolovozu 2018. godine, zgrada predstavlja ulaganje veće od 40 milijuna funti (približno 47,6 milijuna eura) u matematiku, računarstvo, znanost i tehnologiju (STEM). Dizajn zgrade CTL je izvanredan. Velikodušna upotreba stakla odražava timski duh, suradnju i angažman u zajednici - obje pokretačke snage projekta. Veliki kutni brise-soleil od zlata anodiziranog aluminija nadvisuje se nad glavnim ulazom. Prostiru se na 72 120 m2 i na tri kata, tri različita unutarnja laboratorijska okruženja (suhi laboratorij, mokri laboratorij i e-laboratorij) utjelovljeni su nizom različitih materijala i oblika. U kontekstu ovog projekta, "suradnja" se odnosi na dva aspekta. Prvo se radi o poticanju interdisciplinarne razmjene između različitih sveučilišnih instituta. S druge strane, nova je zgrada namijenjena smanjenju tehnoloških viškova koji se javljaju u više laboratorija s jednom disciplinom. Uz to, novostvoreni prostor treba koristiti u mnogo većoj mjeri. Ciljane su ambiciozne stope popunjenosti do 70%.

SR CTL Universität Birmingham (Fotocredit: Hufton + Crow)

Za dioničare uključene u projektiranje i izgradnju građevinskih usluga, uključujući tehničku konzultantsku tvrtku Couch Perry Wilkes i građevinsku tvrtku Imtech, specijaliziranu za mehaničke i električne sustave, energetska učinkovitost istraživačkog pogona bila je glavni prioritet. U laboratorijima je potrošnja energije po četvornom metru često tri do četiri puta veća nego u uredskim zgradama. Razlozi za to uključuju veća rashladna opterećenja i potrebu za većim količinama klimatiziranog zraka za laboratorijsku opremu, kao što su nape.

Stoga laboratorijske zgrade na intenzivnim istraživačkim sveučilištima mogu činiti 50 do 80% emisija ugljika povezanih s energijom. Kako bi se udovoljilo zahtjevnim kriterijima za novi CTL, pozvan je laboratorijski stručnjak za upravljanje zrakom TROX. Pritom, najbolja rješenja u svojoj klasi za optimizaciju energetske učinkovitosti također jamče poštivanje odgovarajućih uvjeta sigurnosti i udobnosti za korisnike zgrade.

U novoj je zgradi smješteno devet laboratorija prilagođenih odgovarajućim svrhama upotrebe u različitim veličinama, opremi i za razne istraživačke svrhe. Kako bi maksimalizirao ekološke učinke ovih prostora, TROX je instalirao EASYLAB laboratorijske sustave za upravljanje zrakom, koji uključuju ukupno 88 regulatora varijabilnog protoka (VAV). TROX-ovi EASYLAB sustavi koriste se za upravljanje regulatorima dovodnog i odsisnog zraka kako bi mogli brzo reagirati na promjene u količinama odsisnog zraka uzrokovane tehničkim sustavima odsisnog zraka (npr. digestori). To osigurava uravnoteženu ventilaciju i konstantan tlak zraka u laboratorijima u svakom trenutku. Budući da se klimatizirani zrak ne dovodi nepotrebno u područja, to pridonosi značajnom poboljšanju energetske učinkovitosti.

TROX je sveučilištu isporučio i uređaje koji optimiziraju troškove životnog ciklusa ulaganja sveučilišta u znanstvenu opremu. Na primjer, u jednoj velikoj sobi u CTL-u nalazi se ni manje ni više 50 digestora. Kako bi optimizirao energetsku učinkovitost ove opreme, laboratorijski sustav regulacije zraka tvrtke TROX dijeli laboratorij na 5 zona, pri čemu je svaka zona opremljena s 10 digestora, uključujući regulatore digestora serije TVLK. Senzori kretanja prozora reguliraju protok na temelju visine prozora. Upravljačke ploče TROX BE-SEG-02 doprinose sigurnosti tijeka rada sustavima upozorenja na semaforu i tonovima upozorenja. Svaka zona opremljena je s dva VAV regulatora za dovodni zrak koji u interakciji s odvodnim zrakom osiguravaju stalnu i ispravnu sobnu ravnotežu.

Zahvaljujući prilagođavanju dovodnog zraka promjenjivim zahtjevima prostorije, izbjegavaju se i prekomjerni dovod i odsis klimatiziranog zraka. To osigurava da se istraživanje u dotičnoj sobi može provesti ne samo sigurno, već i pod optimalnim okolišnim i financijskim uvjetima.

Osam EASYLAB VAV regulatora dodijeljeno je otvorenom prostoru za sjedenje i njima se upravlja lokalno kako bi se osiguralo odzračivanje s lokalnom indikacijom greške i alarma. Sve projektni uređaji opremljeni su sa BACnet MS / TP karticom. To omogućava sveučilišnom timu za građevinske usluge da nadgledaju laboratorijske sustave za upravljanje zrakom specijalnih laboratorija putem vlastitog sustava regulacije zgrada. Poboljšavanje učinkovitosti koje su omogućili TROX-ovi laboratorijski sustavi za upravljanje zrakom pridonijelo je iznimnim ekološkim performansama cijele nove zgrade. Zgrada se može pohvaliti certifikatom energetske učinkovitosti klase A i ocjenom BREEAM "vrlo dobro".

____

Peter James i Lisa Hopkinson, „Laboratoriji u visokom obrazovanju koji utječu na ugljik, energiju i okoliš“

- Dodatak HEEPI izvješću o općim propisima i shemama na temu “, kolovoz 2011.

Universität Birmingham (Fotocredit: Image courtesy of the University of Birmingham)

production {"X-Frame-Options"=>"SAMEORIGIN", "X-XSS-Protection"=>"1; mode=block", "X-Content-Type-Options"=>"nosniff", "X-Download-Options"=>"noopen", "X-Permitted-Cross-Domain-Policies"=>"none", "Referrer-Policy"=>"strict-origin-when-cross-origin", "Content-Security-Policy"=>"frame-ancestors 'self' https://api.scrivito.com https://punchoutcommerce.com https://www.trox.de https://trox-extern.com https://psp40.onventis.com https://psp22.onventis.com https://trox4u.troxgroup.com", "Strict-Transport-Security"=>"max-age=31536000; includeSubDomains", "Content-Type"=>"text/html; charset=utf-8"}

Kontakt

Tu smo za vas

Preporučite ovu stranicu slanjem poveznice poštom.

Polja označena s (*) su obvezna polja

Podijeli stranicu

Zahvaljujemo na preporuci!

Vaša je preporuka poslana i trebala bi stići uskoro.

Kontakt

Tu smo za vas

Navedite svoju poruku i vrstu zahtjeva
Tel.: +385 1 61 55 401 | +385 1 61 58 598

Polja označena s (*) su obvezna polja.

Kontakt

Zahvaljujemo na vašoj poruci!

Vaša je poruka poslana i ubrzo će biti obrađena.
Naš odjel za servisne zahtjeve što skorije će vas kontaktirati.
Za opća pitanja u vezi s proizvodima ili uslugama možete i nazvati:
Tel.: +385 1 61 55 401 | Faks: +385 1 61 58 598

Kontakt

Tu smo za vas

Navedite svoju poruku i vrstu zahtjeva
Tel.: +385 1 61 55 401 | +385 1 61 58 598

Attachment (max. 10MB)

Polja označena s (*) su obvezna polja.

Kontakt

Zahvaljujemo na vašoj poruci!

Vaša je poruka poslana i ubrzo će biti obrađena.
Naš odjel za servisne zahtjeve što skorije će vas kontaktirati.
Za opća pitanja u vezi s proizvodima ili uslugama možete i nazvati:
Tel.: +385 1 61 55 401 | Faks: +385 1 61 58 598